Tuturial hout tekenen met kleurpotlood

Deze maand laat ik zien hoe je hout kunt tekenen met de Derwent lightfast kleurpotloden. Ik heb gekozen voor wat donkerder hout, maar je kunt ook met lichtere of donkerdere kleuren werken of in welke kleuren van ook voor een leuk effect.

Materialen:
Derwent Lightfast:
-Black
– Yellow Ochre
– Brown Ochre
– Light Bronze
– Venatian Red
– Van Dijke brown
– Persion Orange
– Chocholate Brown
– Banana
– White
– Flesh Pink

1

Ik ben gestart met de houten planken op te tekenen met een lineaal. Ik gebruik alleen hier de lineaal en daarna werk ik uit de losse hand. Ouder hout is immers nooit kaarsrecht zodra het slijt.

2

Met Black Zet ik wat houtstructuur alvast op. Zo kan ik al zien wat de layout is en bepalen wat voor hout ik de planken maak. Ik maak gladde, met knoest, met vlam en hele oude. Allemaal in oude stijl.

3

Ik geef nu de planken de basiskleur. Dit zet ik er gewoon overheen. Ik gebruik verschillende kleuren. Bij de knoesten en vlammen gebruik ik Yellow Ochre, Brown Ochre bij de gladde planken en bij de extra verweerde gebruik ik Light Bronze.

4

Ik geef een 2e laag en breng wat kleur in de planken over de eerste laag heen. Dit gaat straks mengen met de onderlaag. Ik gebruik bij de knoesten en vlammen Venation Red, Bij de gladde Persion Orange en bij de extra verweerde Van Dijke Brown.

5

Nu doezel ik alles met een doezelaar en geurloze terpentine voorzichtig. Nu heb je al een mooi effect! Ik werk altijd liever nog even door.

6

Ik geef nu dit alles op dezelfde wijze nog een hele laag. Ik gebruik nu voor de vlammen en knoesten Chocholate Brown en Yellow Ochre, voor de gladde Yellow Ochre en Van Dijke Brown en voor de verweerde planken Chocolate Brown. Ik gebruik hierbij over alle planken hier en daar een klein beetje White en Banana. Dit laatste grebuik ik niet te veel. Hierna doezel ik weer. Als allerlaatste zet ik na het doezelen nog een beetje kleur op hier en daar wat er uit mag poppen. Dit doe ik met Yellow Ochre, Flesh Pink voor de allerlichtste delen, en Black voor de naden tussen de planken en kleine dingetjes.